El poble i els Ports

Arnes és un municipi de la Terra Alta, amb una població aproximada de 500 habitants. La seva superfície és de 42,53 km2 i es troba a una altitud de 508 metres. Localitzem la població en un turó al costat del riu Algars, a un quilòmetre escàs de la ratlla de l'Aragó.

El terme és molt accidentat perquè part del territori l'ocupen els Ports, amb altituds que superen els 1000 m. Els més significatius són la Miranda de Terranyes, la Punta Blanca, i el serrat de la Ballestera.
A la part més planera del terme, a tramuntana de la vila, conflueixen els rius Algars i Estrets; a l'indret anomenat Ullal de la Rossa.

Es creu que el topònim de la població pot derivar d'"arna" ja que l'apicultura està present, encara avui, entre les activitats econòmiques de la vila.

La formació del nucli urbà es pot situar a partir de la segona meitat del segle XII, durant el regnat d'Alfons I el Cast, quan tingueren lloc les seves conquestes per terres de l'Algars i del Matarranya. Passà a dependre dels Templers, dintre la Comanda d'Horta de Sant Joan. Després de la dissolució de l'Orde del Temple, Arnes passà a mans dels Hospitalers.

Durant la Guerra dels Segadors, fou una de les poques poblacions de Catalunya que prengueren partit per l'exèrcit castellà. Al segle passat, les tropes carlines atacaren la vila d'Arnes i cremaren l'Ajuntament.

L'economia de la població es basa en la ramaderia (pollastres i porcs), l'agricultura (olivera, ametller, cereal i vinya), i el turisme de muntanya.

L'Ajuntament, considerat el més bonic de Catalunya, és l'edifici més característic d'Arnes i un dels primers renaixentistes del país. És fet de carreu, rectangular i totalment exempt. La planta baixa té una llotja coberta com a porxo. Són destacables les finestres adintellades del primer pis i també la galeria correguda del segon. La teulada està rematada amb cornisa i gàrgoles. Segons les inscripcions que es poden llegir a les finestres, la seva construcció s'atribueix a Joan Vilabona de Queretes, l'any 1584.

Ca la Vila il·luminada

L'Església parroquial, dedicada a Santa Magdalena, és d'estil barroc. Consta de tres naus, capelles laterals i campanar de torre. Fou edificada sobre les runes d'una església gòtica encara parcialment visible.

La vila d'Arnes és considerada patrimoni històric i artístic, ja que, malgrat posteriors modificacions, conserva l'estructura original de nucli medieval fortificat a l'entorn del castell. Aquest, actualment, està ocupat per habitatges particulars, i per la banda del carrer 11 de setembre s'hi veuen els sòlids murs de carreu sobre el sól rocós.

A l'interior de la població s'hi troben interessants edificacions d'obra popular amb elements gòtics, cases palau, arcades dovellades, i portals d'accés a la població (Miquelet, Portalet, Sardinera i Sastre). Destaca, sobretot, el conjunt de la Plaça de la Vila, recentment restaurat, amb el magnífic ajuntament renaixentista.

Una construcció popular molt curiosa és el Pou de Neu, que es troba en una serreta a ponent de la població, prop de la carretera.

L'excursionisme, l'escalada, els passejos en tot terreny o bicicleta de muntanya són alguns dels esports que es poden practicar a Arnes, perquè bona part del seu terme forma part dels Ports de Tortosa-Beseit. Els llocs a descobrir són nombrosos: els sensacionals Estrets d'Arnes, el Toll del Vidre, el Riu de les Valls, el Pimpoll i Pi Ramut, etc.

FESTES

Romeria a Santa Madrona. Se celebra el dissabte més pròxim al 15 de març. Tot el poble participa de la festa amb una arrossada i ball popular.

Festes Majors, dedicades a Santa Magdalena. Comencen el 22 de juliol i tenen una durada de quatre o cinc dies.

Festa de Santa Àgueda al voltant del 5 de febrer, en que entre altres actes es balla la jota típica del poble (la dansada) a la plaça.

 

        Dones ballant la genuïna Jota d'Arnes a la Plaça de la Vila.

GASTRONOMIA

L'oli d'Arnes és un dels elements més reconeguts de tota la comarca. Amb aquesta base s'elaboren tota una sèrie de plats típics de la zona com són: el civet de senglar, el conill a la cassola, la perdiu en escabetx, etc.

El poble té dos forns on es cou el pa amb llenya. Les pastes que s'elaboren de forma artesanal són les casquetes, els ametllats, les coques d'anous i els cócs amb mel.

Als dos cellers de la població podem trobar un vi d'excel·lent qualitat amb Denominació d'Origen Terra Alta.


Tornar a la pàgina inicial d'Arnes