PROJECTE DE REG A ARNES, HORTA I CASERES.
 
març de 1999
 
Els ajuntaments d'Arnes, Horta i Caseres han començat a treballar per tirar endavant un projecte de regadiu amb aigües de l'Algars. Segons l'alcalde d'Arnes, Xavier Pallarès, en un primer moment s'ha pensat en la construcció d'un embassament a l'entorn de la Cova del Garrofer (termes d'Arnes i Queretes), des d'on es derivarien les aigües als tres termes municipals. La superfície irrigada amb aquestes aigües podria superar les 900 hectàrees, a raó de 300 per terme.
 
Aquest projecte es basa en un d'anterior, anomenat del Molí de les Roques, que pretenia irrigar una zona encara més àmplia i que incloïa també a pobles del Matarranya. L'estudi, elaborat a principis dels anys 90, consistia en la construcció d'una resclosa d'uns 25 m d'alçada a l'estret de la Cova del Garrofer. Aquest pantà, d'uns 5 Hm3, hauria negat tota la conca de l'Algars entre poc més amunt del Toll de les Estaques i el Toll del Vidre. Per tant hauria calgut retraçar les pistes de Mas de Pau, la de Beseit, la conducció d'aigua potable a Arnes, i s'haurien perdut indret meravellosos com la confluència amb el riu de les Valls, l'estret de l'Algars, o el mateix Toll del Vidre. El projecte es va haver de desestimar.
 
Sembla que el nou impuls a aquest projecte s'ha plantejat en veure's que comencen les obres d'un altre projecte de reg, molt més ambiciós, que afecta a 9.300 hectàrees de set municipis del sector oriental de la comarca. Com és sabut, es tracta de bombejar aigua de l'Ebre fins a una cota màxima corresponent a Bot (per tant, sense arribar a l'altiplà d'Horta i Arnes).
 
Amb la voluntat d'impulsar el projecte i tractar d'aconseguir la infraestructura en un termini de temps raonable, els tres alcaldes, acompanyats pel cap de la junta d'aigües a Tortosa, Joan March, van reunir-se a finals de febrer amb responsables del CHE (Confederació Hidrogràfica del Ebro) a Saragossa, en una primera presa de contacte amb aquelles autoritats.
 
 
Vista de la conca del riu Algars, entre el Toll del Vidre (dreta) i la Cova del Garrofer (esquerra).