Make your own free website on Tripod.com
PREGUNTES MÉS FREQÜENTS
 
 
P - ¿ Quants habitants té Arnes ?
 
Segons el padró de 1998, a Arnes hi viuen 510 persones. Però segurament a hores d'ara ja menys, perquè Arnes i tota la seva comarca, com tot l'interior rural d'Espanya, com tot l'interior rural d'Europa i de bona part d'occident, estan en un procés de despoblament galopant:
A Arnes a principis de segle hi vivien 1500 persones, l'any 50 unes 1000, l'any 70 unes 700, i ara a l'any 2000 probablement no arribi als 500.
La projecció de població diu que en cinquanta anys no hi quedarà ningú.
Curiosament en els 1000 anys anteriors la població no havia fet més que pujar mantingudament: ni gelades d'olivers, ni les grans sequeres, ni la indústria de viles properes com Beseit, ni la proximitat de la comercial Tortosa (segona ciutat de Catalunya fins al s.XX), ni guerres, ni pestes, ni res de res, no havia pogut minvar la força del poble .
Què ha passat al segle XX?
 
 
P - ¿ Quina és la millor ruta per anar a Arnes des de Barcelona ?
 
No hi ha una única resposta:
a) El trajecte més ràpid és per autopista de peatge fins a Hospitalet de l'infant, llavors cap a Móra i Gandesa, i després direcció Vallderoures passant per Bot i Horta. Són uns 230 km que es fan en 2h30 a 3h.
b) El trajecte més curt en quilòmetres és per autopista fins a Reus, després per Falset i Móra, llavors cap a Gandesa, i la resta com abans. Són uns 210 km i es triga uns 5 minuts més que per la ruta anterior, però us estalviareu dos peatges.
c) Hi ha qui prefereix autopista fins a l'Aldea-Tortosa, seguint després l'eix de l'Ebre fins passat Xerta, i llavors per Prat de Comte. Es triga uns 15-20 minuts més i pagareu uns 6 euros extres en peatges, però com tot, és qüestió de gustos.
 
 
P - ¿ Què fer si totes les cases rurals estan reservades ?
 
A més de les opcions detallades a l'apartat cases rurals d'aquesta web, eventualment hi ha cases que es lloguen per mesos, principalment a l'estiu, però solen estan reservades pels visitants habituals de cada any. Pregunteu a l'ajuntament.
Si no voleu anar a la Fonda , al Càmping, o als Refugis municipals, una opció és mirar als pobles del redol: Beseit (el poble amb més oferta), Horta (al casc urbà , en masos com ara la Sénia de Don Pedro, Venta del Romer, Mas d'en Cholvi, Mas de Manresa, Mas del Cigarrer, o a l' Hotel Miralles), i sinó a Lledó, Queretes, o Vallderoures.
Altres alternatives són la casa de colònies Els Olivers (Horta), o algun dels refugis de muntanya dels Ports (Caro, Font-Ferrera, etc).
 
 
P - ¿ Està permesa l'acampada lliure al terme municipal ?
 
No. Podeu acampar amb permís del propietari, sigui l'ajuntament o un particular, però no pas sense.
A 200 metres del poble, a tocar de la carretera Horta-Vallderoures, disposeu de les instal.lacions del Càmping "Els Ports" de 2a categoria i amb tota mena de serveis, lloguer de bicis i neoprens inclòs.
Als pobles veïns hi ha càmping municipal a Beseit, i un altre al Mas dels Ateus, vora el picnic de La Franqueta, al terme d'Horta. Aquests dos últims no estan vigilats, però disposen d'aigua corrent, dutxa freda i serveis WC. L'agutzil del poble passa regularment a cobrar un tant per persona i dia.
 
 
P - ¿ Quins són els souvenirs típics de la població ?
O si voleu, dit d'una altra manera ¿ què puc comprar a Arnes " d'especial " ?
 
No dubtem gens a dir-vos que l'oli verge d'oliva. Sigui de Ca Clua o de la Cooperativa --tots dos són exquisits i han guanyat diversos premis per la seva qualitat. Res de premsar en calent, res de sabons, res de mescles i altres trampes industrials. Oli obtingut directament de premsar olives en molí de pedra, i posteriorment filtrat. Hi canten els àngels.
Si visiteu el poble per primavera, també fareu bé de comprar mel a Ca Pau. És deliciosa, nutritiva i aromàtica. Per alguna cosa el nom del poble ve de les abelles i la mel.
Altres bones decisions són la carn de corder i els embotits de carnisseria, el pa cuit en forn de llenya -en especial les anomenades guitarres-, les casquetes i altres postres casolans, i el vi denominació d'origen Terra Alta.
 
 
P - ¿ Qui heu fet aquesta pàgina i perquè ?
 
Els autors d'aquesta pàgina web som en Jordi, de Ca la Justa, i en Josep, de Ca Busquets.
La nostra motivació principal és col.laborar en que els arnerols se sentin orgullosos del poble on viuen.
Al nostre entendre, per la qualitat humana dels seus habitants, per la comunitat cohesionada que conformen, i pel bell entorn natural, net i ben conservat, Arnes és un poble privilegiat.